Edirne’nin İlk Doğal Arıtma Tesisi Kemalköyde Kuruldu

Kent merkeze bağlı Kemalköy de atık suların çevreye zararlı etkilerini en aza indirmek amacıyla Edirne'de ilk defa yapılan ve sıfır maliyetle çalışan Doğal Arıtma Tesisi faaliyete geçti. İçerisinde bulunan kum, çakıl ve sazak bitkiler aracılığıyla doğal arıtmanın gerçekleştiği tesisi gezen Vali Günay Özdemir, Edirne'de özellikle sahil bölgesinde bu projeyi devam ettireceklerini ifade ederek; Saros Körfezi'ni çok temiz hale getirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Kemalköy'de 50 gün önce İl Özel İdaresi tarafından yapımına başlanan ve 45 bin Lira maliyetinin dışında hiçbir işletme maliyetinin bulunmadığı doğa dostu Doğal Arıtma Tesisi faaliyete geçti. Edirne'de bir ilk olma özelliğini taşıyan 700 metrekare alan üzerine kurulu tesisi gezen Vali Günay Özdemir, öncelikli amaçlarının Saros Körfezi gibi sahil bölgelerinde bu tesisleri açarak temizlemek olduğunu dile getirdi.

Tesisi gezerek işleyişi hakkında bilgi alan Vali Günay Özdemir'i, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Muhammet Öztürk ve Köy Muhtarı Mehmet Ersoy karşıladı. Burada Doğal Arıtma Tesisi ile ilgili bilgi veren İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Öztürk, projenin Edirne'de ilk defa yapıldığına dikkat çekti. Öztürk; “Bu doğal arıtmada, kil tabakasının üzerine çakıl ve kum koyup en üstte de bitki yetiştirmeye elverişli toprakla birlikte doğal bir arıtma meydana getirdik. Şu anda 3 gündür su akıyor üzerine. Kanalizasyon buraya bağlı. Ve dışarıda gördüğünüz gibi temiz bir su çıkıyor. Bu su aslında çakılın arıttığı su. Daha sonra şu anda ektiğimiz arıtmaya elverişli sazak bitkiler büyüyecekler, yeşerecekler ve o su yukarı çıktığında bu kez devamlı olarak katı atıkları da imha edecekler. Dolayısıyla oluşan bitkiler de doğal arıtma sisteminin bir parçası olacak. Buradan çıkan su da dereye akıp tarım alanlarının sulamasında kullanılacak” dedi.

Vali Günay Özdemir de özellikle son yıllarda Trakya ve Edirne'nin Ergene'yle gündeme geldiğine dikkat çekerek; “Biz de Dünya'da ve Türkiye'de uygulanan, daha öncede çalıştığımız yerde de uyguladığımız böyle bir sistemi Edirne'de uygulamak istedik. Edirne'de özellikle sahil bölgelerinde bu uygulamayı daha yerine bulduk. Çünkü biyolojik arıtmanın ciddi bir maliyeti var. İnşaat maliyeti 1 milyona yakın bir paraya mal oluyor. Bir de bunun işletme maliyeti var. Bu da ciddi bir maliyet” ifadelerini kullandı.

Vali Özdemir; “Bizim öncelikli amacımız sahil bölgemizdeki Saros Körfezi'ni çok temiz bir şekle getirmek. Bunun için de çok daha ucuza, hızlı sıfır maliyetle bu işi yapmak istiyoruz. O nedenle bu yıl ilk geldiğimden itibaren yakın bir köyde bunu denemek istedik. Arkadaşlarımız da uygun gördüler. Bilimsel çalışmaları da yaptık. Daha önce bu konuda uygulaması olan yerler de araştırıldı. Köyümüzde de bu işi uyguladık. Bugün bu iş bitti. Bundan sonra da herhangi bir işletme maliyeti yok. Burası 1 yıl içerisinde yani tahminen bahar geldiği zaman yeşil, sazlığın olduğu bir alan haline gelecek ve bu sazlık sayesinde de buradaki arıtmayı yapmış olacağız. Bunun dışında biz burayı 1000 nüfusa göre plânladık. Köylerimizin büyüklüğüne göre plânlama yapıyoruz. Bu hesapla buraya da 700 metrekare bir alana kurduk bu tesisi. Dolayısıyla bize çok büyük bir kâr sağlayan proje. Sadece sahil köyleri değil, alan bulduğumuz bütün köylere tesisi yapacağız. Çünkü şu anda kanalizasyonu olmayan bir kaç tane köyümüz kalmış. Ama bunların arıtması olmadığı zaman hem çevreye zarar veriyoruz hem de doğal olarak da insanlarımız, hayvanlar bir çok kişi bundan rahatsız oluyor” dedi.

Arıtma tesisindeki incelemelerin ardından köy kahvehanesinde vatandaşlarla buluşarak sohbet ederek sorunlarını dinledi. Kemalköy ilk ve ortaokulunu da ziyaret eden Vali Özdemir sınıfları dolaşarak öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi. 

 

 

 

 

Bizi Takip Edin

Çavuşbey Mahallesi, Hükümet Cad. 22000 Edirne Merkez/Edirne
0284 213 91 84